A webtárhely szolgáltató lehet a legjobb barátod, de a legrosszabb ellenséged is. Minden weboldal mögött egy webtárhely szolgáltató áll, a webtárhely szolgáltatás a web alapja. Ha nem megfelelő webtárhely szolgáltatót választasz, az katasztrofális eredménnyel járhat az üzleted számára.

Az alábbi 7+1 ötletet segít a megfelelő webtárhely szolgálató kiválasztásában. Menj végig a listán és olyan szolgáltatót válassz, amelyik kielégíti az igényeidet!

Ebben a posztban a leggyakoribb tárhelyszolgáltatással, az osztott tárhelyszolgáltatással foglalkozunk. Egy weboldal kiszolgálására több megoldás érhető el, a tárhelyszolgáltatás csak az egyik, többek között létezik még VPS és dedikált szerver alapú megoldás is.

1. Igények megértése

Webtárhely szolgáltatót választani nem könnyű. Számos eltérő-, de egymáshoz gyakran nagyon is hasonlító megoldás érhető el a piacon és nehéz meghatározni, melyik optimális számodra.

Valakinek nagyobb tárhelyre, másnak olyan speciális szolgáltatásokra van szüksége, amelyek nem érhetőek el minden szolgáltatónál. Eltérő platformok, változatos kiegészítők szerepelnek a szolgáltatók kínálatában, és gyakran korlátozások is behatárolják egy webtárhely szolgáltatás alkalmasságát.

Mielőtt webtárhely szolgáltatót keresel határozd meg, mire van pontosan szüksége a weboldaladnak és a vállalkozásodnak!

2. Megbízható szolgáltatás

A web sosem alszik, ezért a weboldaladnak mindig elérhetőnek kell lennie. A különböző szolgáltatók eltérő infrastrukturális és szakember háttérrel rendelkeznek. Az eltérő szolgáltatói háttér eltérő szolgáltatási színvonalt eredményez, ami végső soron a weboldalad elérhetőségére is hatással van.

A weboldalad az online jelenlétedet teljesíti meg, ezért - különösen vállalkozások esetében - fontos, hogy mindig elérhető legyen. Bármilyen kiesés a bevétel csökkenésével jár együtt.

A 100%-os elérhetőség azonban a valóságban elérhetetlen. A tárhely egy komplex műszaki szolgáltatás, amiben elkerülhetetlenek a kimaradások, technikai problémák. Minden szolgáltatónál előfordulnak meghibásodások, és egyáltalán nem mindegy, hogy egy ilyen helyzetben, milyen lehetőségei vannak a szolgáltatónak. Ilyenkor kerül előtérbe a hozzáértés, felkészültség és a biztonsági mentés.

Ellenőrizd le, hogy a kiszemelt szolgáltató eléri-e azt a szintet, amit a megbízhatóság terén elvársz!

3. Bővítési lehetőségek

Ami kezdetben elég, az valószínűleg kevés lesz, amikor növekedésnek indul az üzleted. Amikor elindul a weboldalad, akkor viszont nem szeretnél egy még feleslegesen nagy és drága tárhelyszolgáltatásért fizetni. Nagyon fontos, hogy a webtárhely szolgáltató az üzleted növekedésével vagy éppen csökkenésével összhangban lehetőséget biztosítson a szolgáltatáscsomag változtatására.

Mielőtt kiválasztod a webtárhely szolgáltatód, győződj meg róla, mennyire rugalmas a szolgáltatáscsomag módosítása terén, és milyen opciókat kínál!

4. Egyedi email fiókok

Saját domained van a weboldaladhoz, miért ne lehetne egyedi email címed is?

Komplett tárhelyszolgáltatás része az email fiókok kezelése is. A saját domain neved alatt tetszőleges, egyedi email címeid is lehetnek. Sokkal profibb benyomást kelt a saját email cím a @google.com, a @hotmail.com vagy a @freemail.hu végződés helyett!
Az egyedi email fiókokat böngészőből, levelező programból és a telefonodról is el tudod érni.

Nagyon fontos, hogy az email fiók megfelelő spam védelemmel is rendelkezzen, hogy ne árasszanak el a kéretlen levelek.

Ellenőrizd, hogy milyen email megoldásokat kínál a kiszemelt webtárhely szolgáltató!

5. Induló- és megújítási díjak

Az ismert mondás a tárhelyszolgáltatásra is igaz: nincs ingyenebéd! A webtárhely szolgáltatók kínálatában is gyakran jelenik meg olyan kedvező induló ajánlat, amiről te is érzed, hogy túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. A kezdeti, beetető ajánlat* után gyakran egy jelentősen magasabb, a piaci átlagot is meghaladó díjat fognak felszámítani, és összességében többe fog neked kerülni a projekt.

* Érdemes az ár melletti csillagra figyelni! Egy webes projekt élettartama általában több év. Figyelj arra, hogy alakul a szolgáltatási díj több éves viszonylatban, ezt mindig számold ki!

6. Könnyű használhatóság

Ha még nem vagy gyakorlott a tárhelyszolgáltatás világában, akkor kiemelten fontos számodra, hogy mennyire egyszerű és egyértelmű a használata. A vezérlőpultok sok technikai információt tartalmaznak, könnyen elveszhetsz benne, ha nem rendelkezel a megfelelő háttértudással.

Vannak olyan szolgáltatók, akik például Wordpress telepítő varázslót kínálnak, amivel pár kattintással létrehozható a Wordpress weboldal. Ezek a webtárhely szolgáltatók általában felhasználóbarátabbak és kevésbé technikai jellegűek, így a kevésbé járatosoknak nagy segítséget jelentenek.

Nézd meg, milyen vezérlőpultot kínál a kiszemelt webtárhely szolgáltató! De ha nem vagy kocka, nem tudsz vele foglalkozni, vagy csak téged nem érdekelnek a technikai dolgok, akkor lesz különösen fontos számodra a következő pont, a támogatás.

7. Támogatás

Megtelt tárhely, elfelejtett jelszó, ftp, ssl, email fiók, imap, php, mysql, biztonsági mentés, spam, vírus, elérhetetlen / lassú / hibás weboldal. Egy pár azok közül, amikkel kapcsolatban problémád- vagy kérdésed merülhet fel. És hidd el, lesz kérdésed!

Minden ilyen probléma vagy kérdés megválaszolása számodra egy felesleges kör, bosszúság, akár idő- és anyagi veszteség is, ezért a lehető leggyorsabban szeretnéd megoldani.

Megesik, hogy az egyszeri felhasználó a szolgáltató költségcsökkentési céljainak esik áldozatul. Lassan reagáló, személytelen, gyakran többszintű és inkopetens ügyfélszolgálattal már mindenki találkozott. A telefonon unalomig hallgatott torz zene után megszakadó vonal, vagy az irreleváns panel válaszok mind a gyenge ügyfélszolgálat és a rossz szolgáltatás jelei.

Fontos, hogy a webtárhely szolgáltató kínáljon felhasználói segédleteket, írott technikai támogatást, elérhető legyen elektronikus csatornák mellett személyesen is, és hathatós segítséget nyújtson, magyarul.

+1: Domainek kezelése

Ahhoz, hogy a weboldalad elérhető legyen, szükséged van domainre. A domain lesz a weboldal címe. A domaint be kell jegyezni és időről időre meg kell újítani, vagyis rendszeresen gondoskodni kell arról, hogy a domain a tiéd maradjon és éljen.

A domain megfelelő működéséhez pontos beállításokra is szükség van. A névszerver beállatások határozzák meg, hogy hol van a domainhez tartozó weboldal, a levelezés kiszolgálásra.

Lehetőség van a domain és a tárhelyszolgáltatás külön kezelésére, de ez mindenképp több figyelmet igényel, kockázatot jelent és költségesebb is lehet.

Jelentős könnyebbség, ha webtárhely szolgáltató a domainek kezelését is megoldja. Egy fedél alatt tartva lényegében nincs vele semmi teendőd: megoldott a hosszabbítás és a kényes beállítások kezelése is.

Fontos itt is odafigyelni a díjakra! Gyakori, hogy a domain regisztrátorok nagyon csábító egyszeri regisztrációs díjat kínálnak, de a rendszeres, időről-időre szükségszerűen felmerülő hosszabbítási díj már sokkal magasabb. Érdemes több évre előre számolni!

Díjak

A tárhely különböző szolgáltatások komplex keveréke, így az összetevők minősége és mennyisége végül az árban testesül meg.

Ahogy az élet más területén, a tárhelyszolgáltatás esetében is igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve. Nyilvánvaló, hogy alacsonyabb díj mellett kevesebb tartalomra, alacsonyabb műszaki színvonalra, a támogatás hiányára kell számítanunk, ami elsőre nem látszik.
A tárhelyszolgáltatás nagyon kedvező áron, már pár ezer vagy tízezer forintért elérhető évente. Ha fontos a weboldal, akkor nem érdemes hajszolni a legolcsóbb árat, mert szinte biztosan rossz tapasztalatot fogsz szerezni.

A másik véglet a túl magas ár. A túlárazás célja az extraprofit elérése, és könnyen lehet, hogy nincs mögötte valódi tartalom, sem értékesebb-, sem magasabb színvonalú szolgáltatás. Találni lehet még múltban ragadt szolgáltató-kövületeket is. Jellemzőjük a magas ár, az elavult technikai háttér, megcsömörlött személyzet. Árulkodó az elavult weboldaluk, így legalább könnyen felismerheted őket.

Válaszd a megfelelő webtárhely szolgáltatót!

A fenti lista a legfontosabb szempontokat veszi sorra. Válaszd ki azt a szolgáltatót, amelyik az igényeidnek megfelelő szolgáltatást nyújtja!

Ha kérdésed van, keress minket, szívesen segítünk!

Hasznos volt ez a cikk? Oszd meg barátaiddal is!

Kapoli András
ügyvezető

Kapoli András IT mérnök. 2000-ben indította el a WWH domain regisztráció- és tárhelyszolgáltatást, a vállalkozás tulajdonosa, ügyvezetője. A WWH fejlesztésén dolgozik, fő motivációja a vevőelégedettség és a megbízhatóság.