A domain a tájékozódási pont az internet világában. Legtöbbünk számára elsősorban egy weboldalt határoz meg, amit a böngészőben megnyitunk. A domain és a hozzá tartozó weboldal több szermpontól is érdekes lehet nekünk, pl. vállalkozásunkkal konkuráló termékeket árulnak rajta és érdekelne, hogy ki áll mögötte. Az is lehet, hogy egy kiszemelt domainhez nem tartozik működő weboldal, és mi szívesen megvásárolnánk a domaint... De vajon kitől?

Előfordult már veled, hogy többet szerettél volna tudni egy domain tulajdonosáról? Nézzük, milyen információk érhetők el egy domainről!

Hogy működik a domain nyilvántartás?

A domain nyilvántartás a felső szintű domainenként (TLD - Top Level Domain) egy-egy nyilvántartó szervezet (registry) fennhatósága alá tartozik. A magyar .hu tartomány esetében ez az ISZT Egyesület, aki a domainek és a domain tulajdonosok nyilvántartási és kezelési jogát átengedte a 100%-ban saját tulajdonában levő ISZT Nonprofit Kft-nek, azaz a Nyilvántartónak.

Vannak olyan felső szintű domainek, melyek nem országhoz, hanem egyéb tevékenységekhez köthetőek. Ilyen végződések például az alábbiak:

A domain-használó “tulajdonos” adatait, beleértve a domain bejegyzés idejét, a domain névszervereit, a lejárati idejét az adott nyilvántartó szervezet vezeti.

A domain név és így a domain valódi tulajdonjoga mindig azé az adott Nyilvántartóé, aki a felső szintű domaint (TLD) kezeli. A domain igénylő benyújtja a domain-használati szándékát a regisztrátorhoz, a mi esetünkben az Intelliweb Kft-hez (WWH), mi pedig az összes szükséges adatot rögzítjük az igénylés alapján a .hu nyilvántartási rendszerben. Ezt követően a Nyilvántartó elbírálja, hogy a domain igénylő jogosult-e a domain használati jogának megszerzésére. Amennyiben igen, a .hu domain regisztráció jellemzően pár órán belül elkészül.
A domain és a domain tulajdonos nyilvántartás egy része bárki számára publikusan hozzáférhető a WHOIS szolgáltatással. A WHOIS-ban kereséseket indíthatunk 1-1 domain tulajdonosi adataira, beleértve a domain-használó nevére, regisztráció időpontjára, névszervereire, a domain státuszára és lejárati idejére is.
A lejárati idő az az időtartam, amíg a domaint használhatjuk.

FONTOS!
A lejárati idő előtt a domaint meg kell újítani, máskülönben elveszítjük a használati jogot felette. Ha nem újítjuk meg a domaint, a weboldalunk és e-mail címeink elérhetetlenné válnak.

Tulajdonos vagy használó? Jogi esetek

Hogy kié a domain használat joga, az megtudható a nyilvántartásból. De mit is jelent ez valójában? Gyakran keveredik a tulajdonos vagy használó kifejezés. Valójában a domain név egy IP címhez történő hozzárendelést jelent, ami könnyebben jegyezhető meg, mint egy IP cím (IP cím példa: 185.43.207.111). Szóval kié a domain, aminek a használatára jogot szerzünk lejárati ideig, gyakorlatban pedig addig, amíg a megújítási díjat kifizetjük?

A domainnek valójában soha nem leszünk végleges, visszavonhatatlan tulajdonosai. Amikor bejegyeztetjük, - vagy más kifejezéssel beregisztráltatjuk, - akkor a lejárati ideig szerzünk rá használati jogot. Gyakorlatban a domain felett rendelkezhetünk egészen addig, míg le nem jár, le nem mondunk róla vagy valaki jogi úton meg nem szerzi tőlünk.

Ha jogosulatlanul használ valaki egy domaint, pl. védjegyoltalmat sért, rosszhiszeműen jegyezte be, visszaél vele, akkor jogi úton elvehető tőle. Magyar .hu domain esetében, ha panasszal szeretnél élni feltételesen használatba adott domain delegálás vagy domain-igénylő igénylését a Nyilvántartó elutasító határozattal szemben, akkor a Tanácsadó Testülethez (TT) fordulhatsz, amely az Alternatív Vitarendező Fórum (AVF) keretén belül működik. Ennek döntését a nyilvántartó végrehajtja, hacsak nem mennek perre a felek.
Abban az esetben, ha a domain már delegálásra került, azaz túllépett a feltételesen bejegyzett (8 napos) határidőn és panaszt szeretnél tenni, akkor a Regisztrációs Döntnököknél teheted ezt meg, mely szintén az Alternatív Vitarendező Fórum keretén belül működik.

Nézd meg, ki a domain tulajdonosa!

Bár a domainek száma szinte végtelen, gyakran a kiszemelt domain már foglalt.
Előfordult veled, hogy a regisztrálni kívánt domain foglalt volt, de szívesen megvetted volna?
Segítséget nyújtunk, a kapcsolatfelvételben!

Milyen adatok jelennek meg a domain tulajdonos keresést követően?

A WHOIS lekérdezés eredménye általában tartalmazza a domain tulajdonost és a kapcsolati adatokat, domain névszervereit, a domain lejárati idejét, és a regisztrátor szervezetet. Ezek általános információk, amik domain végződésenként eltérőek lehetnek.

Ha már ismerjük a tulajdonost, akkor kapcsolatba léphetünk vele, pl. vásárlási szándékunk miatt. Ha a tulajdonos esetleg nem érhető el, vagy - látni fogjuk, hogy - bizonyos esetekben a domain tulajdonosi adatok nem nyilvánosak, akkor a regisztrátor szervezeten keresztül léphetünk kapcsolatba a tulajdonossal.

Nézzünk pár konkrét példát!

.hu domain magánszemély tulajdonossal

A szigorú adatkezelési szabályozások (GDPR) miatt a magánszemélyek adatai kiemelt védelmet élveznek. A .hu domain nyilvántartásból ezért a magánszemélyek tulajdonosi adatai nyilvánosan nem érhetőek el, sajnos nem fogunk nevet, címet, sem kapcsolati adatokat találni. Ilyen esetekben a regisztrátort kell megkeresned, hogy kérésedet továbbíthassa a domain-használó “tulajdonos” felé.

A lejárati idő határozza meg, hogy a tulajdonos meddig használhatja a domaint. A .hu domainek esetében nem látjuk elsőre a lejárati időt, helyette a bejegyzés időpontját a “Regisztrálva:” résznél. A lejárati idő a bejegyzés időpontjából állapítható meg. Az első lejárat napja a bejegyzés utáni 2. év ugyanazon hónapja és napja, majd évente mindig ugyanaz a hónap, nap. Persze csak akkor tolódik ki 1-1 évvel a lejárat, ha a tulajdonos kéri a hosszabbítást és a regisztrátor nem gondoskodik a törlésről.

Amikor egy domain lejár, akkor a névszervereit a nyilvántartó elérhetetlenné teszi, melynek következménye, hogy a domainhez kapcsolt weboldal, e-mail és egyéb szolgáltatások pár órán belül megállnak.

Példa: ha a domain-használó “természetes személy”, akkor az alábbi adatokat jeleníti meg a rendszer:

  • Domain: pelda1.hu
  • Domain-használó: természetes személy
  • Névszerverek: pdns.intelliweb.hu pns2.intelliweb.hu
  • Regisztrálva: 2000-03-25 01:10:14
  • Módosítva: 2019-05-19 19:29:32
  • Regisztrátor: Intelliweb Kft. (Registrar)
  • Regisztrátor címe: HU 7627 Pécs, Wass Albert utca 23.
  • Regisztrátor telefonszáma: + 36 30 4750766
  • Regisztrátor URL: http://wwh.hu/

.hu domain szervezet vagy vállalkozó tulajdonossal

A .hu domainek nem magánszemély- vagyis cég vagy vállalkozó tulajdonosainak adatai szabadon hozzáférhetőek. A kereséskor megkapjuk a domain-használó cég nevét, székhely címét, telefonszámát, a regisztrátor cég nevét, címét, telefonszámát és weboldalának címét.

Példa: ha a domain-használó “szervezet”, akkor az alábbi adatokat jeleníti meg a rendszer:

  • Domain: pelda2.hu
  • Domain-használó neve: Intelliweb Kft.
  • Domain-használó címe: HU 7627 Pécs, Wass Albert út 23.
  • Domain-használó telefonszáma: + 36 30 4750766
  • Névszerverek: pdns.intelliweb.hu pns2.intelliweb.hu
  • Regisztrálva: 2020-07-13 16:35:07
  • Módosítva: 2020-07-13 16:35:07
     
  • Regisztrátor: Intelliweb Kft. (Registrar)
  • Regisztrátor címe: HU 7627 Pécs, Wass Albert utca 23.
  • Regisztrátor telefonszáma: + 36 30 4750766
  • Regisztrátor URL: http://wwh.hu/

Minden más, vagyis a nem .hu domainek

Az általános WHOIS adatok köre domain végződésenként változik, a keresési eredmények is változatos formát mutatnak.

Jellemzően azért a domain tulajdonos neve, a domain névszerverei és a domain lejárati ideje lekérdezhető. Néha egy linket is találunk, ahol további információhoz juthatunk.

Nézzünk két eltérő példát a tulajdonosi adatok megismerésére! Az első egy osztrák .at domain lesz, majd egy német .de domaint veszünk górcső alá.

Az osztrák dns.at domain

domain:         dns.at
registrar:      BizzNet IT GmbH ( https://nic.at/registrar/697 )
registrant:     ISA10853374-NICAT
tech-c:         BIG11129083-NICAT
nserver:        ns1.kasec.at
remarks:        212.124.142.50
nserver:        ns2.kasec.at
remarks:        212.197.179.75
changed:        20171123 16:32:56
source:         AT-DOM
personname:
organization:   Internet Security AG
street address: Freistaedter Strasse 236
postal code:    A-4040
city:           Linz
country:        Austria
phone:          +43732757130
fax-no:         +43732757144
e-mail:         h.karrer@arrowecs.at
nic-hdl:        ISA10853374-NICAT
changed:        20160701 08:56:26
source:         AT-DOM
personname:     BizzNet IT GmbH
organization:   BizzNet IT GmbH
street address: Michlbauernweg 12a
postal code:    4040
city:           linz
country:        Austria
phone:         
fax-no:        
e-mail:        
nic-hdl:        BIG11129083-NICAT
changed:        20161117 11:39:35
source:         AT-DOM


Láthatjuk, hogy a dns.at domain tulajdonosa az Internet Security AG, a pontos tulajdonosi adatok is adottak. A technikai kapcsolattartó pedig a BizzNet IT nevű cég, akinek az adatai szintén publikusak. Így akár telefonon, akár emailben felvehető velük a kapcsolat.

A német domain nyilvántartás az osztrákénál sokkal szigorúbb.

A német dns.de domain
Domain: dns.de
Nserver: ns0.dnsmadeeasy.com
Nserver: ns1.dnsmadeeasy.com
Nserver: ns2.dnsmadeeasy.com
Nserver: ns3.dnsmadeeasy.com
Status: connect
Changed: 2007-01-15T16:57:05+01:00


A fentiekből csupán annyi derül ki, hogy a dns.de domainnek mik a névszerverei és, hogy a német registryben mikor történt utoljára módosítás a domain adatai között. Nem deríthető ki a domain regisztráció időpontja, sem a lejárat. Azt kizárólag a domain nyilvántartó vagy a regisztrátor tudja.

WHOIS keresők

Magyar .hu WHOIS kereső

A .hu domain nyilvántartó webes felületen keresztül kényelmes keresési lehetőséget biztosít a domain foglaltság ellenőrzésére: https://www.domain.hu/domain-kereses/ 

Már bejegyzett domain esetében a kereső jelzni, hogy a domain nem szabad és lehetőséget kínál a domain nyilvános adatainak lekérdezésére.

Egyéb WHOIS keresők

A nyilvántartók mellett sok piaci szolgáltató is kínál böngészővől elérhető WHOIS keresést. A legegyszerűbb ezeket a Google-ben a domain véződés + "WHOIS" kifejezéssel megkeresni, pl. a .de német tld esetében ".de whois" keresőkifejezéssel: https://www.google.com/search?q=.de+whois 

Vannak általános whois keresők is, pl. https://whois.domaintools.com/ 

Segítünk!

Használd domain keresőnket a domain foglaltságának ellenőrzésére és a szabad domainek gyors bejegyzésére: https://wwh.hu/domain 

Ha elakadtál, vagy egy domain tulajdonosával szeretnéd felvenni a kapcsolatot, esetleg domaint regisztrálnál, nyugodtan keress minket, szívesen segítünk!

Hasznos volt ez a cikk? Oszd meg barátaiddal is!

Bella András
hosting specialista

2008 óta nyújtok támogatást webhosting, domain regisztráció és a hozzájuk szorosan kapcsolódó szolgáltatások zavartalan kiszolgálásban. Részt veszek hosting rendszer tervezésben, kialakításban valamint annak felügyeletében is.