A domain az a név, amit a vásárlóid, olvasóid megjegyeznek, ez az első amivel szembe találják magukat a Google találati listában, hirdetésekben. A cél, hogy könnyen megjegyezhető és azonosítható legyen a tevékenységeddel, szolgáltatásoddal.

Legyen egyedi domained!

Az elmúlt 20 évben megszámlálhatatlanul sokszor tapasztaltuk, hogy egy leendő partnerünk kiválasztott egy számára szimpatikus domaint. Ellenőriztük, majd kiderült, hogy a név már foglalt. Ekkor jött a nagy ötlet, "semmi gond, rakjunk bele egy kötőjelet".
Ilyen és hasonló esetkeben jobbnak látjuk, ha olyan domain után kutat tovább a vásárló, ami "valóban szabad". Mire gondolunk? Vegyünk például a szobafestomazolo.hu domaint. Ez jelenleg egy foglalt cím, nem lehetséges a regisztrációja. Kerülendő a szobafesto-mazolo.hu név, mert könnyen összetéveszthető az első címmel.
Gondolj bele, kérnek tőled egy ajánlatot, hogy mennyibe kerül egy szobafestés. Te pedig jóhiszeműen elkalauzolod a weboldaladra (szobafest-mazolo.hu), hogy az ott alapos gondossággal elkészített árkalkulátorba írja be az adatokat az érdeklődő és máris megkapja a formális ajánlatát az oldaladon keresztül. Könnyen előfordulhat, hogy az érdeklődő pont a konkurenciád oldalán találja magát, mert kifelejtette azt a fránya kötőjelet. Ne adj erre esélyt! Ha domained egyedi, akkor ez gyakorlatilag nem fordulhat elő!

Mi legyen a végződés?

Fontos, hiszen a domained végződése arról is árulkodik, hogy a tevékenységedet hol folytatod, vagy ki a weboldalad célközönsége.

  • a .hu-t magyar nyelvű oldalakhoz, magyar piacra,
  • a .eu-t elsősorban európai közönség számára,
  • a .com-ot pedig nemzetközi vásárlók számára ajánljuk,
  • és választhatsz országonként is véződést, pl. a .de németország, a .cz csehország végződése.

Domained legyen rövid, könnyen megjegyezhető

Az egyik legjobb domain lehet, ha a vállalkozásod nevét használod. Ez több szempontból is előnyös, mivel fontos, hogy te birtokolod a saját céged nevét, legalább azzal a végződéssel, ahol a székhelyed van. Ha céged neve könnyen megjegyezhető, akkor garantáltan a domained is az lesz.
Amennyiben ez nem lehetséges vagy más nevet használnál, esetleg más márkáid is vannak, akkor próbálj törekedni arra, hogy a név legyen rövid. Az ideális hosszúságú domain 3-10 karakter környékén mozog. Ezen felül próbálj olyan nevet kitalálni amit egy egyszerű telefonbeszélgetés alkalmával sem ért félre senki, nem kell lebetűzni. Ezen egyszerű ajánlások alkalmazásával a jövőben sok időt és energiát is megtakaríthatsz.

Kerüld a nagy márkák használatát!

Ez alatt arra gondolunk, hogy próbáld kerülni az ismert márkák neveinek használatát a domainedben. Ennek rendkívül egyszerű oka van, hogy ilyen esetben könnyen elvehetik tőled az adott domaint. Jobb esetben, a bejegyzést követően "azonnal", kevésbé jó esetben, csak azt követően, hogy felépítetted a vállalkozásodat arra az egy domainre.
Például: volkswagengolfalkatreszek.hu helyett használhatod a nemetautoalkatresz.hu címet, így máris nullára csökkentetted annak az esélyét, hogy a Volkswagen cégcsoport jogászai elpereljék tőled az előbb említett címet.

Hol végzed a tevékenységet?

Amennyiben tevékenységed konkrét városhoz köthető és a város neve rövid, add hozzá a domainhez! Ennek a pozitív hozadéka, hogy kicsivel, de mégis jobban megtalálható leszel a keresési listában. Ha olyan szolgáltatásra keresnek amit te is kínálsz, akkor a célzott kereséseknél előrébb fog megjelenni a weboldalad, mint a versenytársaké. Ezáltal pedig nagyobb eséllyel a tiedre kattintanak rá.

Készen állsz a keresésre?

Ismerd meg a domain keresőnket, ami pillanatok alatt kijelzi, hogy az áhitott domain elérhető-e!

Használd domain keresőnket a domain foglaltságának ellenőrzésére és a szabad domainek gyors bejegyzésére: https://wwh.hu/domain 

Ha elakadtál, esetleg segítségre van szükséged, nyugodtan keress minket, szívesen segítünk!

Hasznos volt ez a cikk? Oszd meg barátaiddal is!

Bella András
hosting specialista

2008 óta nyújtok támogatást webhosting, domain regisztráció és a hozzájuk szorosan kapcsolódó szolgáltatások zavartalan kiszolgálásban. Részt veszek hosting rendszer tervezésben, kialakításban valamint annak felügyeletében is.